Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Υποχρεωτική η χρήση POS

Aπό… POS θα περνούν οι επαγγελματίες, ο κλάδος των οποίων εμφανίζει μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως δικηγόροι, γιατροί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.
Στους εν λόγω κλάδους, η χρήση των μηχανημάτων POS πρέπει να είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών και με βάση το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Εκτός από τα παραπάνω επαγγέλματα, σχεδόν βέβαιη είναι η επιβολή της εγκατάστασης και χρήσης POS σε χώρους...






 εστίασης και σε συγκεκριμένες περιοχές όπου καταγράφονται πολλά φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει συνδέσει το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων καλούνται να εμφανίσουν ένα συγκεκριμένο ποσόν ηλεκτρονικών συναλλαγών (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) κι εάν δεν το πράξουν, θα χρεωθούν με επιπλέον φόρο. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων θα υπάρχει κίνητρο με τη μορφή της συμμετοχής σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.

Αυτήν την περίοδο στο ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το capital.gr, ετοιμάζονται πολλές εφαρμοστικές αποφάσεις για το πλαστικό χρήμα που σχετίζονται με:

- τις προθεσμίες ανά Κωδικό Δραστηριότητας για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, τις διαδικασίες δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, τις κυρώσεις, τις αρμόδιες Αρχές, τα μέσα προσφυγής και δικαστικής προστασίας

- τα ζητήματα ελέγχου και τον τρόπο επιβολής προστίμων για όσους επιτηδευματίες δεν ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές ότι αποδέχονται κάρτες

- το περιεχόμενο των στοιχείων που πρέπει να γνωστοποιούν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, τη διαδικασία και την περιοδικότητα αποστολής αυτών των στοιχείων, καθώς και τις κυρώσεις - τις εξαιρούμενες δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου (π.χ. θα είναι ή δεν θα είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ)

- τα θέματα αναφορικά με το πρόγραμμα κληρώσεων (λοταρίες), όπως ενδεικτικά η διάρκεια του προγράμματος, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, ο καθορισμός των χρηματικών βραβείων